Προϊόντα από Ιπποφαές

collageproint

 

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ

Τα πρώτα προϊόντα της μεταποίησης του ιπποφαούς εμφανίσθηκαν στην Ρωσία, την δεκαετία του 1940.Τα επόμενα χρόνια η βιομηχανία μεταποίησης του ιπποφαούς αναπτύχθηκε στη χώρα αυτή πάρα πολύ με αποτέλεσμα τα παράγωγα του να αποκτήσουν τέτοια φήμη και αξιοπιστία ώστε να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στη διατροφή των αστροναυτών, αλλά και σαν βασικά συστατικά των κρεμών του δέρματος για την προστασία των αστροναυτών από την κοσμική ακτινοβολία.
Την δεκαετία του 1980, η Κίνα, εγκατέστησε τις πρώτες φυτείες ιπποφαούς και από το 1982, μέχρι σήμερα έγιναν πολλές μεταποιητικές μονάδες από όπου παράγονται 200 διαφορετικά είδη προϊόντων με βάση όλα τα εκμεταλλεύσιμα συστατικά του ιπποφαούς. Πιο πρόσφατα, ιδρύθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες, πολλές βιομηχανίες επεξεργασίες των προϊόντων του φυτού αυτού και την παραγωγή πολυάριθμων προϊόντων.
1
Χυμοί του ιπποφαούς
Από τότε που τεκμηριώθηκαν επιστημονικά οι τεράστιες δυνατότητες του ιπποφαούς, πάρα πολλά προϊόντα παρασκευάστηκαν από τους καρπούς, τα έλαια, τα φύλλα και τους φλοιούς των βλαστών του ιπποφαούς και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη μπορούμε εύκολα να βρούμε
2
Διάφορα προϊόντα ιπποφαούς
στην αγορά, μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων του, όπως είναι: Οι αποξηραμένοι καρποί, οι καταψυγμένοι καρποί, τα αποξηραμένα φύλλα, αλλά και τα προϊόντα διατροφής (γλυκά, καραμέλες, κλπ), τα συμπυκνώματα βιταμινών, τα διάφορα καλλυντικά σκευάσματα (σαμπουάν, σαπούνια, αλοιφές) κλπ.
Το ιπποφαές χρησιμοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, πέραν από τις χρήσεις που αναφέραμε και για τις φυσικές χρωστικές του ουσίες, στη βιομηχανία των υφασμάτων σαν χρωστική ουσία.
Οι πιο μεγάλοι παραγωγοί και καταναλωτές προϊόντων του ιπποφαούς είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Μογγολία.
Στη Ρωσία τα πιο σημαντικά από τα παράγωγα του ιπποφαούς, είναι τα έλαια και οι χημικές ουσίες που προέρχονται από αυτά. Τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται για διάφορες θεραπευτικές χρήσεις. Στην Κίνα οι χυμοί των φρούτων του ιπποφαούς είναι από τα προϊόντα με την μεγαλύτερη κατανάλωση, όπου η ζήτηση και η εκτίμηση των καταναλωτών για αυτά είναι πολύ μεγάλη. Οι φυτικοί χυμοί, με βάση το ιπποφαές και οι οποίοι έχουν τα εμπορικά ονόματα «Shawikang» και «Jianibao» επιλέχθηκαν για πρώτη φορά σαν οι αποκλειστικοί χυμοί κατά την διατροφή των κινέζων αθλητών που έλαβαν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ (Rongsen 1992).
Τα παράγωγα αυτά απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα λόγω της γεύσεως τους αλλά και λόγω της θρεπτικής τους αξίας. Οι χυμοί του ιπποφαούς έχουν αποδειχθεί ότι πέραν της ιδιαίτερης γεύσεως που έχουν, τονώνουν τον οργανισμό. Συνιστάται η λήψη, κάθε πρωί από άτομα ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ενός κουταλιού της σούπας χυμού ιπποφαούς, διαλυμένου στο νερό. Από έρευνες αγοράς που έγιναν επίσης στη Γερμανία και τις χώρες της Σκανδιναβίας οι καταναλωτές εκτιμούν και στις χώρες αυτές πολύ τα προϊόντα αυτά. Η εταιρία μας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία εταιρεία από την Δανία που ενδιαφέρεται να προωθήσει τα προϊόντα του ιπποφαούς στις Σκανδιναβικές χώρες.
Από τους καρπούς του ιπποφαούς παράγονται διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως είναι το ποτό που καταναλώνεται σαν απεριτίφ ή σαν χωνευτικό και το οποίο παράγεται στον Καναδά και ονομάζεται Armarghousier.
3
 Αλκοολούχο ποτό από ιπποφαές
Στην Ρωσία, επεξεργάζονται σε χωρική η βιοτεχνική μορφή τους καρπούς του ιπποφαούς για την παραγωγή καλλυντικών. Κυκλοφορούν επίσης διάφορες πρακτικές συνταγές για την παραγωγή καλλυντικών κυρίως ενυδάτωσης του δέρματος και εναντίον της τριχόπτωσης. Το έλαιο του ιπποφαούς χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τοπικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων πρώτου και δευτέρου βαθμού στο δέρμα. Η θεραπευτική αγωγή με έλαιο καρπών ιπποφαούς επιτάχυνε την επούλωση πληγών στο δέρμα κουνελιού, σε σχέση με την εφαρμογή ηλιέλαιου..
Άλλες μελέτες αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα που έχουν τα εγχύματα των φύλλων και των καρπών του ιπποφαούς στην αντιμετώπιση δερματικών πληγών όπως και εναντίον της τοξικότητας του αρσενικού και εναντίον ορισμένων ακτινοβολιών σε πειραματόζωα ποντικών. Επίσης σε άλλα πειράματα έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των καρπών του φυτού αυτού στην επούλωση στομαχικών ελκών.
Στην δερματολογία, χρησιμοποιείται σήμερα το ιπποφαές για την παρασκευή κρεμών για τοπικές εφαρμογές σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, σε εσχάρες του δέρματος και σε εγκαύματα λόγω ακτινοβολίας. Οι ρώσοι κοσμοναύτες χρησιμοποιούν κρέμες ιπποφαούς για προστασία από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, επειδή οι τοκοφερόλες και τα καροτινοειδή που περιέχουν δεσμεύουν τις τοξικές ουσίες που δημιουργούνται από την επίδραση των UV-B ακτίνων μειώνοντας τις ουσίες αυτές μέσα στα κύτταρα της επιδερμίδας.
Το παλμιτικό οξύ, το οποίο είναι ένα σπάνιο λιπαρό οξύ στα φυτά, και τα καροτινοειδή που περιέχονται στο έλαιο του ιπποφαούς, έχουν θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, αλλά και σε περιπτώσεις εκζεμάτων και δερματίτιδων.
Οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) επειδή ευρίσκονται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις περιορίζουν την οξείδωση του δέρματος με αποτέλεσμα να διατηρείται η επιδερμίδα και να μειώνεται η ξήρανση της και η δημιουργία ρυτίδων.
Το έλαιο του ιπποφαούς έχει πολύ μεγάλη χρήση από την βιομηχανία των καλλυντικών επειδή φημίζεται για την ανανέωση που επιφέρει στην επιδερμίδα του ανθρώπου ενώ συντελεί στην επιβράδυνση της εμφάνισης ρυτίδων, ευνοεί την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας του δέρματος και επιβραδύνει την γήρανση του. Επίσης ενυδατώνει το δέρμα δίνοντας του ελαστικότητα και λαμπρότητα. Για αυτούς τους λόγους χρησιμοποιείται σαν ενεργό συστατικό σε κρέμες ημέρας και νύχτας, σε πομάδες χειλιών και χεριών κλπ. Οι κρέμες του θεωρούνται σαν καταπραϋντικές και αντιφλογωτικές.
Το έλαιο επίσης χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.
Γενικά μπορούμε εν συντομία να αναφέρουμε τις εξής ευεργετικές επιδράσεις του ιπποφαούς σαν καλλυντικό και σαν φάρμακο στην δερματολογία.
Σαν καλλυντικό μπορούμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
  • Τα έλαια του ιπποφαούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συστατικό πολλών καλλυντικών και σε κρέμες ημέρας και νύχτας.
  • Σε πομάδες και ανανεωτικές κρέμες (αντιγήρανσης)
  • Σε πομάδες και κρέμες για ευαίσθητα και αλλεργικά δέρματα
  • Σε πομάδες για χρήση στην επιφάνεια των χειλιών
  • Για κρέμες για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών,
  • Για την φροντίδα του στήθους των γυναικών που θηλάζουν το βρέφος τους
  • Για κρέμες πριν, κατά και μετά την ηλιοθεραπεία
  • Σαν συστατικό των σαμπουάν και την περιποίηση των μαλλιών
  • Για κρέμες μετά το ξύρισμα
  • Σε σαμπουάν, σαπούνια, λοσιόν
  • Σαν συντηρητικό (πλούσιο σε βιταμίνη Ε)
  • Κλπ
Σαν φάρμακο σε διάφορα δερματικά προβλήματα
  • Σαν φάρμακο επείγουσας ανάγκης σε περιπτώσεις πληγών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του για εξωτερική χρήση, 1-2 σταγόνες είναι αρκετό.
  • Εναντίον όλων των δερματικών φλογώσεων του τύπου: εκζέματος, δερματίτιδας, αλλεργίας κλπ.
  • Εναντίον δερματικών στιγμάτων
Ο αρμόδιος ελβετικός οργανισμός για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά MEDIPLAN μελέτησε διάφορες ποικιλίες ιπποφαούς για να επιλέξει τις καλύτερες όσον αφορά την χρήση τους στην κοσμετολογία.
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι, οι ποικιλίες που είναι πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φλαβονοειδή είναι οι καταλληλότερες για την βιομηχανία των καλλυντικών. Από τις ποικιλίες αυτές του ιπποφαούς, οι Ευρωπαϊκής προελεύσεως είναι οι καταλληλότερες σε σχέση με τις ασιατικές που μελετήθηκαν.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένας νέος τομέας στην κοσμετολογία τα βιολογικά καλλυντικά, στον οποίο, το ιπποφαές χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή πολλών βιολογικών καλλυντικών. Εταιρείες που χρησιμοποιούν το ιπποφαές γα την παραγωγή βιολογικών καλλυντικών είναι :η Weleda, Sanoflore, kibio, origins, κλπ.
4
.Βιολογικό έλαιο καρπών ιπποφαούς
Στην περίπτωση της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας των καλλυντικών, μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα αυτά υπό διαφορετικές μορφές (χάπια, κάψουλες, πούδρες, αεροζόλ, υγρά κλπ) και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών